Hatha yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en wordt vaak aangeduid als samenbrengen, verenigen, tot evenwicht brengen. Dat kan zijn tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Maar ook de balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning.

Yoga ziet het lichaam niet als een op zichzelf staand iets, maar gaat uit van verbindingen tussen lichaam en geest. Bij hatha yoga gaat het om evenwicht.

Als het lichaam niet in orde is, dan kunnen we geestelijk de dingen ook minder goed aan. En omgekeerd, als er psychische druk of problemen zijn dan krijgen we lichamelijke klachten. Willen we geestelijk in balans zijn dan moeten we zorgen dat eerst ons lichaam in balans is.

Actieve houdingen en bewegingen worden afgewisseld met passieve houdingen of momenten van rust en overgave. Yoga leert je los te laten, loslaten van spanningen in lichaam en geest. Door het loslaten ontstaat er ruimte en kan de energie weer vrij stromen. Zo kom je los van oude patronen, overtuigingen, en beperkingen in het denken. Je wordt je bewust van angsten, weerstanden, emoties en gevoelens.

Yoga gaat uit van de mens als eenheid, wat je ook kunt zien als een weg naar verruimd bewustzijn. Door yoga te doen ervaar je dat je onderdeel bent van een groter geheel. Yoga gaat om één worden, één zijn.

 

Stilte. Innerlijke stilte is je wezenlijke natuur. Als je het contact met de innerlijke stilte verliest, verlies je het contact met jezelf. Wanneer je het contact met jezelf verliest, verlies je jezelf in de wereld. Eckhart Tolle